Volleybal Blok Uitleg en Tips Blokkeren

Volleybal Blok Tips en Uitleg Blokkeren in het Volleybal. Wat is een goed volleybal blok? Welke soorten blokkering zijn er in het volleybal? Waar moet je rekening mee houden als je gaat blokkeren?

Volleybal Blok Uitleg en Tips Blokkeren

Het blok is één van de belangrijke verdedigende middelen bij het volleybal. Een goede blokkering zorgt ervoor dat de aanval van de tegenstander direct gestopt wordt of dat op zijn minst de aanvalskracht aanzienlijk is afgenomen. Wat een goed blok is, hangt af van de spelsituatie en de spelers waarover een volleybalteam de beschikking heeft. Bovendien zijn er verschillende manieren om een goed volleybal blok uit te voeren. Op deze pagina zijn tips en uitleg te vinden over een goed volleybal blok.

Volleybal blok op de bal

Bij deze blokkering is ervoor gekozen om de handen op de plek te houden waar de bal geslagen gaat worden. Dit houd in dat het blok flexibel moet zijn en steeds van positie wisselt aan evenwijdi aan het net. Bovendien moeten de blokkeerders goed kunnen “lezen” wat de aanvaller gaat doe. Om misverstanden te voorkomen tijdens de blok van twee of drie spelers is er altijd een afspraak over welke speler de positie van het blok bepaalt. De andere spelers sluiten aan zodat het blok gesloten is. De verdediging moet zich hierop instellen en er zorgen dat ze goed meeschuiven in het veld.

Diagonaal blokkeren

Als een aanvaller ervoor kiest de bal in een diagonale lijn te slaan is de beste oplossing een diagonale blokkering. Bij een keuze van een diagonaal blok is er ruimte voor een aanval rechtdoor. De verdediging in het veld moet zich hierop instellen.

Rechtdoor blokkeren

Als een aanvaller ervoor kiest de bal rechtdoor te slaan is de beste oplossing een blokkering rechtdoor. Bij een keuze van een blokkering rechtdoor is er ruimte voor een aanval diagonaal. De verdediging in het veld moet zich hierop instellen.

Middenblok

Een middenblok is de blokkering die in het midden bij het net gezet wordt, meestal door de middenaanvaller. Dit volleybal blok is bedoeld om de snelle aanval via het midden tegen te houden. Er kan een keuze gemaakt worden om één of zelfs beide buitenblokkeerders te laten aansluiten. Zeker als de spelverdeler aan het net staat zal een keuze hiervoor logisch zijn.

Zoneblokkering

Bij zoneblokkering kiest een team ervoor bij het verdedigen een gedeelte van het veld af te schermen met het blok. Vaak is het zo dat er gekozen wordt voor een bepaalde zone afhankelijk van de voorkeur van de aanvaller van de tegenstander en de kwaliteit van het eigen blok en veldverdediging.

Blokschaduw

Dit is het gedeelte van het veld dat is afgeschermd door het blok en waar in principe geen hard geslagen aanval terecht kan komen. De aanvaller kan dit gedeelte niet bereiken mits er een plaatsbal gebruikt wordt. Bovendien hoeft de veldvedediging bij een goed blok zich alleen te richten op de verdediging buiten de blokschaduw en op een plaatsbal.

Brievenbus bij het volleybal blok

Zijn bij de blokkering de handen niet dicht genoeg tegen het net geplaatst dan onstaat er teveel ruimte tussen het net en de handen. Een tegenstander kan hiervan gebruik maken door de bal, al dan niet bewust, juist hier te slaan of de plaatsen. Deze opening heeft in het volleybal de naam brievenbus gekregen. Een goede kijkende aanvaller van de tegenstander kan er voor kiezen om de bal er expres te spelen en een punt te scoren.


Bijpassende Tips en Advies

Gerelateerde berichten