IN bij Volleybal - Wanneer is een bal IN bij volleybal

IN bij Volleybal. Wanneer is een bal officieel IN bij volleybal? Hoe zijn de regels bij het IN en UIT geven bij de lijnen van het volleybalveld en tijdens andere spelmomenten tijdens het volleyballen?

Wanneer is een bal IN bij volleybal?

IN en UIT zijn misschien wel de meest gehoorde begrippen die spelers en speelsters bij het volleybal roepen en soms zelfs uitschreeuwen. Bovendien levert dit vaak discussie op. Vaak omdat de waarneming ervan lastig is voor de scheidsrechters door het tempo waarmee de bal op de lijn afkomt. Daarnaat is er regelmatig bij volleyballers onduidelijkheid over de uitleg van de NEVOBO spelregels.

Bij het volleybal is het de bedoeling dat je de bal reglementair binnen het speelveld van de tegenstander op de grond krijgt om een punt te verkrijgen. De lijnen behoren trouwens tot het volleybalveld. Zolang de bal de buitenlijn raakt, al is het maar een millimeter, dan is de bal IN.

IN bij zaalvolleybal officiële NEVOBO spelregels

De officiële omschrijving van het begrip ‘IN” volgens de spelregels (regel acht) van de NEVOBO is: de bal is ‘IN” als gedurende het moment dat de bal de grond raakt een gedeelte van de bal het speelveld, met inbegrip van de grenslijnen, raakt.

Bijzondere situaties in de sporthal

Er zijn zalen waar de verlichtingsarmaturen op enige afstand onder het plafond hangen. Wanneer in een dergelijke situatie de bal over die armaturen en uit het zicht van de scheidsrechter verdwijnt, moet de scheidsrechter affluiten en dubbelfout geven. Hij of zij kan dan niet meer beoordelen of het plafond of een ander obstakel is geraakt. Als één van de officials ziet dat een obstakel geraakt wordt, dan moet meteen afgefloten worden en wordt het bijbehorende UIT teken geven met de armen of het teken met de vlag.

Hoe geeft de scheidsrechter en de lijnrechter IN aan?

Om het begrip IN aan te geven bij het volleybal gebruikt de scheidsrechter één arm. Hij steekt deze arm schuin naar beneden gericht en met geopende handpalm richting het speelveld waar de bal op de grond is gekomen. Het team in de andere speelhelft van het volleybalveld krijgt dan het punt. Als de lijnrechter ervan overtuigd is dat de bal binnen het volleybalveld op de grond is gekomen dan heeft hij of zij dit aan door met de vlag schuin naar beneden te wijzen in de richting van het speelveld waar de bal op de grond kwam.

Bijpassende Tips en Informatie

Gerelateerde berichten