Robin te Slaa De Rapaille Partijen recensie en informatie boek over antipolitieke sentimenten 1918-1931. Op 29 mei 2024 verschijnt bij uitgeverij Boom het boek van de Nederlandse historicus Robin te Slaa straatzwerver Had-je-me-maar en de antipolitieke sentimenten die met de verkiezingen van 27 april 1921 aanvingen. Hier lees je informatie over de inhoud van het geschiedenisboek, de schrijver en over de uitgave.
Robin te Slaa De Rapaille Partijen recensie
Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van het nieuwe boek van de Nederlandse historicus en schrijver Robin te Slaa, De Rapaille Partijen, Antipolitieke sentimenten 1918-1931, dan besteden we er op deze pagina aandacht aa.
De Rapaille Partijen
Antipolitieke sentimenten 1918-1931
- Auteur: Robin te Slaa (Nederland)
- Soort boek: geschiedenisboek
- Uitgever: Boom
- Verschijnt: 29 mei 2024
- Omvang: 448 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 32,90 / € 24,90
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het boek over de Rapaille Partijen
Het provocerende optreden van de verschillende Rapaille Partijen in het interbellum vormt een uniek verschijnsel in de Nederlandse politieke geschiedenis. De verkiezing op 27 april 1921 van de alcoholistische straatzwerver Had-je-me-maar tot Amsterdams gemeenteraadslid veroorzaakte ongekende beroering. Een monsterverbond van revolterende anarchisten en non-conformistische kunstenaars – al gauw bekend onder de scheldnaam Rapaille Partij – zat achter de sensationele stunt om de parlementaire democratie in diskrediet te brengen. Nieuwe geruchtmakende verkiezingsacties en de oprichting van lokale Rapaille Partijen bleven niet uit. Gangmaker Erich Wichman – grensverleggend kunstenaar en principieel alcoholist – verwierf binnen enkele jaren een cultstatus binnen het Nederlandse fascisme.
Op basis van uitvoerig bronnenonderzoek beschrijft Robin te Slaa levendig deze tumultueuze geschiedenis. Het resultaat is een veelzijdig en dikwijls verrassend boek met daarin onder meer aandacht voor anarchisme, futurisme, dadaïsme en fascisme. Ook plaatst Te Slaa het optreden van deze rumoerige Rapaille Partijen in het perspectief van het wijdverbreide ongenoegen met ‘de politiek’ dat destijds bestond en inmiddels is teruggekeerd.
Robin te Slaa (1969) is historicus en auteur van een groot aantal publicaties. Hij doet al bijna twintig jaar onderzoek naar het fascisme en is volgens de Volkskrant ‘een van de grootste experts in Nederland op dit gebied’. Samen met Edwin Klijn werkt hij aan een monumentale trilogie over de geschiedenis van de NSB, waarvan de eerste twee delen inmiddels lovend zijn ontvangen door pers en collega‑historici zoals Geert Mak.