Taal van Antwerpen - Antwerpse Dialect

Taal van Antwerpen – Anwerpse dialect. Welke taal spreekt men in de Belgische stad Antwerpen? Wat is de officiële taal? Wat ia het Antwerpse dialect? Welke andere talen worden er gesproken in de stad?

Wat is de taal van Antwerpen?

Aangezien België drietalig is, met Nederlands (Vlaams), Frans en Duits als officieel erkende talen, rijst altijd de vraag welke taal spreekt men. Voor Antwerpen, dat in Vlaanderen ligt, is het antwoord Nederlands wat voor de meeste Nederlanders een geruststelling is. Echter het is wel zo dat veel Antwerpenaren liever de streektaal, het Antwerps spreken, een streektaal die voor de gemiddelde Nederlander vrij moeilijk te volgen is. Bovendien spreekt zo’n 3 tot 5% van de inwoners van de stad Frans als eerste taal. In de Joodse gemeenschap van Antwerpen kun je, vooral in de orthodoxe gemeenschap, ook het Jiddisch horen. Daarnaast wonen er in de havenstad vrij veel arbeidsimmigranten die van oorsprong Arabisch, Berbers en Turks spreken. Ook deze talen kun je dan ook vrij veel tegenkomen.

Het Antwerps, de streektaal van Antwerpen

Veel Antwerpenaren die in de stad geboren en getogen zijn geven er de voorkeur aan om de streektaal het Antwerps (Aantwaarps) te gebruiken. Deze streektaal maakt deel uit van de zogenaamde Brabantse dialecten. Alhoewel veel Brabantse dialecten steeds minder gesproken is dit voor het Antwerps allerminst het geval. Sterker het dialect is aan een opkomst bezig. Het gebied waar men het Antwerpse dialect spreekt, strekt zich inmiddels steeds verder over de stadsgrens heen.


advertentie

Bijpassende informatie


Foto informatie
Foto bovenzijde: Wyaron (Unsplash)

Gerelateerde berichten