Marieke Liem & Gerlof Leistra – Mythen over moord recensie

Marieke Liem & Gerlof Leistra Mythen over moord recensie en informatie over de inhoud van het nieuwe true crime boek. Op 18 april 2024 verschijnt bij Uitgeverij Balans het boek over moord en doodslag in Nederland van de Leidse hoogleraar Marieke Liem en misdaadjournalist Gerlof Leistra. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de auteurs en over de uitgave.

Marieke Liem & Gerlof Leistra Mythen over moord recensie

Als er in de media een boekbespreking, review en recensie verschijnt van Mythen over moord, het boek van Marieke Liem & Gerlof Leistra, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

  • “Heldere overzichten maken de trends, patronen en karakteristieken van fataal geweld in Nederland in één oogopslag duidelijk. Reconstructies van spraakmakende en bijzondere zaken illustreren de geschetste ontwikkelingen. Het resultaat is een verrassend nieuw beeld van dodelijk geweld in Nederland.” (Boeddhistisch Dagblad)

Marieke Liem & Gerlof Leistra Mythen over moord

Mythen over moord

Dertig jaar fataal geweld in Nederland

  • Auteurs: Marieke Liem, Gerlof Leistra (Nederland)
  • Soort boek: true crime
  • Uitgever: Balans
  • Verschijnt: 18 april 2024
  • Omvang: 288 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 21,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het true crime boek over moord in Nederland

Het regent liquidaties, femicide neemt toe, daders worden ‘steeds jonger’, ‘harder’ en ‘verwarder’. Maar kloppen al die verhalen wel? In Mythen over moord schetsen de Leidse hoogleraar Geweld en Interventies Marieke Liem en misdaadjournalist Gerlof Leistra een verrassend ander beeld van dodelijke agressie in Nederland.

Eerste mythe: het aantal moorden per jaar neemt gestaag toe. In werkelijkheid is dat sinds 1992 voortdurend gedaald. Wat zegt dat? Welke trends deden zich voor op het gebied van bijvoorbeeld partnerdoding, kinderdoding, ouderdoding, moorden bij ruzies en binnen het criminele circuit, roof- en seksuele moorden? En hoe weerspiegelen deze vormen van fataal geweld bepaalde sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen? Is de emancipatie van vrouwen bijvoorbeeld terug te zien in de cijfers? Welke rol speelt internet? Is de angst voor ‘verwarde’ mensen terecht? Is Nederland eigenlijk wel het nieuwe Mexico aan de Maas?

Mythen over moord is gebaseerd op een grondige analyse van ruim vijfduizend gevallen van moord en doodslag sinds 1992. Heldere overzichten maken de trends, patronen en karakteristieken van fataal geweld in Nederland in één oogopslag duidelijk. Reconstructies van spraakmakende en bijzondere zaken illustreren de geschetste ontwikkelingen. Het resultaat is een verrassend nieuw beeld van dodelijk geweld in Nederland.

Bijpassende boeken