Kampeertenten soorten

Welke kampeertenten soorten zijn er? Wat zijn de verschillen tussen de tentensoorten? Welke voordelen en nadelen hebben de verschillende soorten tenten? Bij wat voor wijze van kamperen past welke tent? Waaraan kun je de verschillende soorten kampeertenten herkennen?

Kampeertenten soorten

Afhankelijk van welk soort kampeerder je bent, kun je kiezen voor de meest passende tent. Ben je wat meer gesteld op luxe en ruimte dan kies je uiteraard voor een ander soort tent dan als je een backpacker reist of een fietsvakantie gaat maken. Je kunt wel stellen dat er voor elk soort kampeerder passende kampeertenten te vinden zijn.

Overzicht van de verschillende soorten kampeertenten

Om de keuze wat gemakkelijker te maken is hieronder een overzicht te vinden van de verschillende soorten tenten. Uiteraard wordt er ingegaan op de specifieke kenmerken van elke soort tent. Daarnaast is er aandacht voor de voordelen en nadelen van alle soorten kampeertenten. De indeling is alfabetisch op naam. Links verwijzen naar uitgebreide informatie en soms naar mogelijkheden om de tent te bestellen.

Bell tent Kampeertenten soortenBell tent

Dit is al een vrij oud type tent die in de negentiende eeuw ontwikkeld werd voor gebruik door het leger om militairen in het veld te huisvesten. Het is een karakteristiek tentmodel met een ronde achterkant en een recht voorkant die afgesloten wordt met een rits in het midden. Aan de binnenzijde heeft de Bell tent één ruimte waardoor je er relatie veel plaats in kunt vinden. Normaal gesproken is de tent gemaakt van van waterdicht en winddicht katoen dat wel ademend is.  Het is dus een karakteristieke en stijlvolle tent die afhankelijk van de grootte geschikt is voor twee tot acht personen. Een klein nadeel is wel dat de tent en tentstokken een relatief hoog gewicht hebben, zeker bij een wat grotere uitvoering. Tegenwoordig zijn er trouwens ook nog grotere en luxere uitvoering van de bell tent die voor glamping worden gebruikt.

Daktent Kampeertenten soortenDaktent

Zoals je naam al aangeeft is dit een tent die op het dak van een auto opgezet wordt. Vaak worden deze tenten gebruikt tijdens een tocht door ruig natuurgebied in een terreinwagen. Omdat de tent op het dak van de auto opgezet wordt maakt de ondergrond niet uit. Bovendien kun je de tent overal opzetten waar je met de auto kunt komen. Gebruik je de tent niet dan wordt deze opgeborgen in een speciale bak op het dak. Voordeel hiervan is bovendie dat je ruimte overhoud voor andere bagage in de auto. De daktent is verkrijgbaar in uitvoeringen van twee tot vier personen. Wel moet de dakdrager bovenop de auto geschikt zijn om de tent te kunnen dragen. Een daktent wordt ook in het Engels een rooftop cabin genoemd.

Koepeltent Kampeertenten soortenKoepeltent

De naam geeft het al aan dit is een tent in de vorm van een koepel. Normaal gesproken is dit een niet al te grote  lichtgewicht tent met glasfiberstokken die vrij snel opgezet kan worden. Door het lage gewicht en doordat de tent opgevouwen vrij klein is, kun je deze tent ook prima gebruikten voor een fiets- of wandelvakantie. Ook worden koepeltentjes vaak gebruikt als bijzettent of voor onderdak tijdens een zomerfestival. Koepeltenten zijn verkrijgbaar in uitvoeringen voor twee tot maximaal zo’n vijf personen.

Opblaasbare tent opblaastent tenten soortenOpblaasbare tent of opblaastent

Dit is een tent die geen tentstokken meer heeft maar die je in plaats daarvan opblaast. Het grote voordeel hiervan is dat je de tent met behulp van een pomp zeer snel kunt opzetten, zelfs als het om een grote en ruime familietent gaat. Bijzonder is dat dit type tent meestal even goed en stevig is als een tent met tentstokken, alleen wellicht niet geschikt is als in zeer stormachtige omstandigheden gaat kamperen. Dit model is de ideale gezinstent die relatief veel binnenruimte en comfort biedt. De opblaasbare tent of opblaastent is leverbaar in uitvoeringen en afmetingen die geschikt zijn voor twee tot zo’n acht personen.

Tunneltent tenten soortenTunneltent

De naam tunneltent verwijst naar de vorm van de tent die eruitziet, zoals de naam al doet vermoeden, als een tunnel. Door bogen die achter elkaar geplaatst worden ontstaan en waarover of omheen doek gespannen wordt ontstaat een ruime tent met veel bruikbaar leefoppervlak.  Grote voordeel is dat je in de tent kunt staan en, er afhankelijk van de grootte meerdere binnententen in geplaatst kunnen worden. De tunneltent is zowel leverbaar in een uitvoering met tentstokken als in een opblaasbare uitvoering, een opblaasbare tent is het dan. De uitvoeringen waarin de tunneltent verkrijgbaar is, kunnen twee tot maximaal zo’n acht personen plaats vinden.


Advertentie

Bijpassende informatie

Afbeelding bovenzijde: Unsplash
Afbeelding bell tent: P. Hendry (Unsplash)
Afbeelding daktent: M. Aleo (Unsplash)
Afbeelding tunneltent: Image by vecstock on Freepik

Gerelateerde berichten