Brigitte Reimann – Mijn broer en ik recensie

Brigitte Reimann Mijn broer en ik recensie en informatie over de inhoud van de DDR-roman uit 1963. Op 14 november 2023 verschijnt bij uitgeverij De Geus de Nederlandse vertaling van Die Geschwister van de Oost-Duitse schrijfster Brigitte Reimann. Hier lees je informatie over de inhoud van de roman, de schrijfster, de vertalers en over de uitgave.

Brigitte Reimann Mijn broer en ik recensie en informatie

Brigitte Reimann is op 21 juli 1933 geboren in het stadje Burg in Sachsen-Anhalt, Duitsland. Toen ze veertien jaar oud was, kreeg ze kinderverlamming waardoor ze een half jaar in isolatie moest doorbrengen. Tijdens deze periode besloot ze om schrijfster te worden. Ze woonde in de DDR en moest zich houden aan de door het regime ingestelde socialistische realisme waarin het communisme werd gepropageerd en geïdealiseerd. Alhoewel ze er aanvankelijk positief tegenover stond veranderde haar kijk erop al vrij snel en nam ze er afstand van. Helaas stierf Brigitte Reimann al op jonge leeftijd, slechts 39 jaar oud, op 20 februari 1973  in Oost-Berlijn.

De roman Die Geschwisterdie nu in Nederlandse vertaling wordt uitgegeven verscheen oorspronkelijk in 1963. Meer lezenswaardige boeken van Brigitte Reimann zijn de roman Franziska Linkerhand die na haar dood postuum werd uitgegeven in 1974. En haar dagboeken Ich bedaure nichts in het Nederlands vertaald met Ik heb nergens spijt van.

Oorspronkelijk verscheen de roman van Brigitte Reimann in 1963 en een aantal jaren in 1969 in de DDR in een aangepaste, lees minder kritische versie. Gelukkig is een aantal jaren geleden een manuscript gevonden die een ander licht werp op de inhoud van de roman en deze eigenlijk krachtiger en indringender maakt en in ere herstelt.

Mijn broer en ik vertelt het verhaal een vrouw die in een soort van gewetensconflict raakt als ze hoort dat haar broer het plan heeft om naar het West-Duitsland te gaan. Hij heeft genoeg van het uitzichtloze bestaan in de DDR. Elizabeth, de zus, wil niet dat hij vertrekt en probeert hem over te halen te blijven. Op indringende wijze beschrijft Brigitte Reimann de worsteling van de vrouw met haar eigen leven en de twijfels over de “heilstaat” DDR.

Als je weet dat Reimann de roman plaatst in de maanden voorafgaand aan de bouw van de Berlijnse Muur, alhoewel dit nergens ter sprake komt, wordt het verhaal des te aangrijpender. De roman is een van de weinige boeken die in deze periode geschreven zijn, waarin de last van het leven in het communistische Oost-Duitsland zo goed is beschreven, een bijzondere leeservaring die is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Brigitte Reimann Mijn broer en ik recensie

Mijn broer en ik

  • Auteur: Brigitte Reimann (DDR)
  • Soort boek: DDR-roman
  • Origineel: Die Geschwister (1963)
  • Nederlandse vertaling: Jantsje Post, Marianne van Reenen
  • Uitgever: De Geus
  • Verschijnt: 14 november 2023
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 19,99 / € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol Libris
  • Waardering redactie∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van de roman van Brigitte Reimann

De jonge, idealistische schilder Elizabeth en haar één jaar oudere broer Uli hebben een bijzonder hechte relatie. Maar als de twee in 1961 de paasdagen samen doorbrengen in het Oost-Duitse provinciestadje waar ze zijn opgegroeid, komt Elizabeth erachter dat Uli van plan is om net als hun oudere broer naar het Westen te vluchten, omdat hij in de DDR geen toekomst meer ziet. In de paar dagen die ze nog hebben, doet ze er alles aan om te zorgen dat hij blijft.

Mijn broer en ik, dat werd geschreven terwijl de Berlijnse muur gebouwd werd, is een van de zeer weinige contemporaine boeken die de menselijke tol van de Duitse deling invoelbaar maakten. Een onweerstaanbaar verhaal over individualisme, loyaliteit en de moed om te staan voor je eigen idealen.

Brigitte Reimann Groeten aan Amsterdam Privé-domein 330Brigitte Reimann – Groeten aan Amsterdam
Correspondentie met Irmgard Weinhofen 1956-1973
brievenboek
uitgever: De Arbeiderspers, Privé-domein 330
‘Een vriendin als jij mis ik nu heel erg’, schreef Brigitte Reimann in 1969 aan Irmgard Weinhofen, die sinds haar huwelijk met een Nederlander in het verre Amsterdam woonde. De brieven die ze elkaar sturen, getuigen van een bijzonder hechte vriendschap. Privézaken, roddels, cultuurpolitiek, literatuur, de verschillen tussen Nederland en de DDR; alles komt aan de orde…lees verder >

Bijpassende boeken en informatie