Brigitte Reimann Groeten aan Amsterdam Privé-domein 330 recensie en informatie brievenboek met de correspondentie met Irmgard Weinhofen 1956-1973. Op 20 augustus 2024 verschijnt als , de Nederlandse vertaling van het brievenboek Grüß Amsterdam, Briefwechsel 1956-1973, geschreven door Oost-Duitse schrijfster Brigitte Reimann. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijfster, de vertaalster en over de uitgave.

Brigitte Reimann Groeten aan Amsterdam recensie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijn van Groeten aan Amsterdam, het brievenboek van Brigitte Reimann, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Brigitte Reimann is op 21 juli 1933 geboren in het stadje Burg in Sachsen-Anhalt, Duitsland. Toen ze veertien jaar oud was, kreeg ze kinderverlamming waardoor ze een half jaar in isolatie moest doorbrengen. Tijdens deze periode besloot ze om schrijfster te worden. Ze woonde in de DDR en moest zich houden aan de door het regime ingestelde socialistische realisme waarin het communisme werd gepropageerd en geïdealiseerd. Alhoewel ze er aanvankelijk positief tegenover stond veranderde haar kijk erop al vrij snel en nam ze er afstand van. Helaas stierf Brigitte Reimann al op jonge leeftijd, slechts 39 jaar oud, op 20 februari 1973  in Oost-Berlijn.

De roman Die Geschwister, in Nederlandse vertaling uitgeven als Mijn broer en ik (∗∗∗∗), verscheen oorspronkelijk in 1963. Meer lezenswaardige boeken van Brigitte Reimann zijn de roman Franziska Linkerhand die na haar dood postuum werd uitgegeven in 1974. En haar dagboeken Ich bedaure nichts in het Nederlands vertaald met Ik heb nergens spijt van.

Brigitte Reimann Groeten aan Amsterdam Privé-domein 330

Groeten aan Amsterdam

Correspondentie met Irmgard Weinhofen 1956-1973

  • Auteur: Brigitte Reimann (DDR)
  • Soort boek: brievenboek
  • Origineel: Grüß Amsterdam: Briefwechsel 1956-1973
  • Nederlandse vertaling: Elly Schippers
  • Uitgever: De Arbeiderspers, Privé-domein 330
  • Verschijnt: 20 augustus 2024
  • Omvang: 352 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 28,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van Privé-domein 330 het brievenboek van Brigitte Reimann

‘Een vriendin als jij mis ik nu heel erg’, schreef Brigitte Reimann in 1969 aan Irmgard Weinhofen, die sinds haar huwelijk met een Nederlander in het verre Amsterdam woonde. De brieven die ze elkaar sturen, getuigen van een bijzonder hechte vriendschap. Privézaken, roddels, cultuurpolitiek, literatuur, de verschillen tussen Nederland en de DDR; alles komt aan de orde.

Als Brigitte door kanker wordt getroffen en nauwelijks meer kan schrijven, houden vrienden Irmgard op de hoogte van Brigittes ziekbed. Deze correspondentie voegt tot dusver onbekende elementen toe aan de biografie van Brigitte Reimann.

Brigitte Reimann Mijn broer en ik recensieBrigitte Reimann – Mijn broer en ik
Oost-Duitse roman
uitgever: De Geus
waardering: ∗∗∗∗ (uitstekend).
Als je weet dat Reimann de roman plaatst in de maanden voorafgaand aan de bouw van de Berlijnse Muur, alhoewel dit nergens ter sprake komt, wordt het verhaal des te aangrijpender. De roman is een van de weinige boeken die in deze periode geschreven zijn, waarin de last van het leven in het communistische Oost-Duitsland zo goed is beschreven, een bijzondere leeservaring…lees verder >

Bijpassende boeken en informatie

Gerelateerde berichten