Ben Guterson De vloek van de negen recensie, review en informatie over de inhoud van het 10+ jaar kinderboek. Op 26 juni 2024 verschijnt bij Uitgeverij Leopold het nieuwe kinderboek van de Amerikaanse kinderboekenschrijver Ben Guterson. Het boek is vertaald door Imme Dros. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de recensie, de schrijver, de vertaalster en over de uitgave.
Ben Guterson – De vloek van de negen ∗∗∗ recensie
Zander gaat een poos bij zijn oma Zina logeren. Zina heeft een heel groot en bijzonder warenhuis, De Negen, waar werkelijk van álles te koop is. Van hoeden tot kunst. Van kleding tot speelgoed. Je kunt er eten in een restaurant, genieten van fantastisch uitzicht in het reuzenrad, én er is een meisje, Natascha, dat regelmatig komt schommelen, tot vermaak van publiek en medewerkers. Maar, er is ook iets geheimzinnigs aan de hand. De stroom valt af en toe uit. Er is een medewerker aangevallen. Er gebeurt zelfs iets heel ergs met het reuzenrad. Telkens vinden ze een witte zakdoek met rode steek. Zou die verband houden met een mysterieuze naam, Darkbloom? En hoe zit dat met die geheimzinnige stenen plaat, die al jaren verdwenen is. Zander voelt dat alles met elkaar te maken heeft. Samen met Natascha probeert hij het kwaad te stoppen. Maar daarvoor zal hij ingewikkelde raadsels op moeten lossen.
Als Guterson in één ding goed is, is het wel het creëren van een bijzondere omgeving, waar je als lezer dolgraag zou willen zijn. Dat deed hij met het Winterhuis Hotel. En dat doet hij ook met De Negen. Het is een omgeving waar ontzettend veel te zien is, een omgeving die de fantasie prikkelt én een plek waar je voelt dat er een fijne sfeer hangt. Of nou ja, normaal gesproken. Want het wordt al snel een beetje minder gezellig in De Negen.
De verschillende personages zijn enerzijds grappig, omdat ze bijzondere namen of karaktertrekken hebben. Aan de andere kant, zijn het er ook wat veel, en zijn ze soms niet meer dan een aantal karaktertrekken, waardoor ze wat vlak blijven. Het zijn dan wel meestal wat meer de bijrollen. Zander, Natascha en ook Zina hebben wat meer lagen. Maar ook hen had ik eigenlijk graag nog wat beter leren kennen.
De speurtocht naar de stenen plaat, wordt zorgvuldig opgezet en zit best ingenieus in elkaar. Het duurt alleen best lang, voor er écht iets gebeurt, en voor er echt puzzelstukjes op hun plek gaan vallen. En als ze dan vallen, zie je sommigen ook best van veraf aan komen. Dat haalde voor mij een klein beetje vaart uit het verhaal, en miste wat spanning en verrassing.
Desalniettemin is het een prettig leesbaar boek, en zijn Zander en Natascha sympathiek genoeg om toch te willen volgen. De Negen is een magische plek, om je te verwonderen. Dat maakt dat je ondanks dat de vaart soms ontbreekt, toch door blijft lezen, gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).
Recensie van Jolien Dalenberg
De vloek van de negen
- Schrijver: Ben Guterson (Verenigde Staten)
- Illustraties: Kristina Kister
- Soort boek: kinderboek (10+ jaar)
- Origineel: The World-Famous Nine (2024)
- Nederlandse vertaling: Imme Dros
- Uitgever: Leopold
- Verschijnt: 26 juni 2024
- Omvang: 370 pagina’s
- Uitgave: paperback
- Prijs: € 18,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
- Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)
Flaptekst van het nieuwe kinderboek van Ben Guterson
Het zou de leukste vakantie van zijn leven worden: vijf weken logeren in de grootste winkel van de wereld met een reuzenrad op het dak en een ijssalon met de gekste smaken. Maar in de winkel loert een groot gevaar… Er gebeuren vreemde ongelukken en Zander vangt telkens weer die ene raadselachtige naam op: Darkbloom. Volgens een oude legende keert deze duistere macht terug om de winkel te vernietigen. Zander en zijn nieuwe vriendin Natasha ontdekken geheimzinnige inscripties op de muren – aanwijzingen naar een verborgen kamer, met daarin het laatste redmiddel om Darkbloom te verslaan. Alles wijst erop dat Zander de enige is die de codes kan kraken – maar hoe overwint een jongen met hoogtevrees een kwaadaardige, sluwe vijand?