Wandelschoenen soorten en categorieën

Wandelschoenen soorten en categorieën. Welke soorten wandel- en outdoorschoenen zijn er? Voor welk gebruik zijn de verschillende categorieën wandelschoenen bedoeld? Wat zijn de verschillen tussen de schoenen? Waaraan kun je de verschillende soorten en categorieën wandelschoenen herkennen?

Welke wandelschoenen soorten en categorieën zijn er?

Afhankelijk van welk soort wandelaar je bent, kun je kiezen voor de meest passende wandelschoenen. Des te intensiever de wandeling en het gebied waar je gaat lopen, des te steviger de schoenen moeten zijn. Om je de keuze enigszins makkelijker te maken is er er een systeem bedacht waarin de verschillende soorten en categorieën outdoorschoenen ingedeeld worden. Afhankelijk van jouw ambitie als wandelaar kun je op basis hiervan voor de meest passende schoenen kiezen.

Soorten en categorieën wandelschoenen indeling

Er is gekozen voor een indeling in vier categorieën van A maar D waarbij onder A de schoenen vallen voor de minst veeleisende wandelaar en dit loopt dan op tot categorie D die echt bedoeld is voor de bergbeklimmer. Goed om te weten is wel dat de ontwikkeling van wandelschoenen en outdoorschoenen steeds meer hybride is geworden en dat de scherpe scheidslijnen tussen de soorten aan het verdwijnen is. Er zijn nu meer hybride schoenen verkrijgbaar die categorie overschrijdend zijn en dan ook een gecombineerde letteraanduiding krijgen.

Categorie A of AB wandelschoenen

Dit is een meestal lage wandelschoen die bedoeld is om mee te wandelen in vlak of licht glooiend terrein. Soms krijgt dit soort schonen van fabrikanten ook wel een Engelse aanduiding waarin meestal het woord light is opgenomen. De schoenen wegen over het algemeen tussen de 300 en 450 gram per stuk en zijn verkrijgbaar in uitvoeringen voor vrouwen en voor mannen. Ook zijn ze waterdicht verkrijgbaar. Nadeel hiervan is dat ze soms minder goed ademen en het zweet daardoor minder goed wordt afgevoerd.

Categorie B of trekking wandelschoenen

De categorie B wandelschoen wordt steeds vaker aangeduid als de trekkingschoen en ook wel als hinkingschoen. Het verschil met een categorie A of AB wandelschoen is niet zo heel groot, zij het dat deze schoenen over het algemeen in een halfhoge of hoge uitvoering verkrijgbaar zijn en daardoor wat meer steun aan de enkel geven. Ook zijn dit type schoenen rondom met meer rubber of ander materiaal versterkt tegen stenen. Het materiaal dat gebruikt wordt bestaat meestal uit ademend en waterdicht Gore-Tex. Het gewicht bedraagt zo’n 600 gram per schoen.

Categorie C of backpacking wandelschoenen

Eigenlijk is er geen heel duidelijke overgang van een trekking, categorie B, naar een backpacking schoen van categorie C, zij het dat dit type schoenen nog wat geschikter zijn voor het zwaardere werk. Op lastige routes, ook die buiten de paden lopen, kunnen goede backpacking wandelschoenen net wat meer steun en comfort bieden. Ook moet deze schoen geschikt zijn voor licht klimwerk. Een vereiste is dat deze schoenen die ongeveer 800 gram per stuk wegen, waterdicht zijn.

Categorie D of Alpine schoen

Dit is een lage schoen die vooral bedoeld is om mee te gaan klimmen. Omdat dit soort schoenen een zeer stijve zool hebben die je nodig hebt om goed te kunnen klimmen en te kunnen voorzien van stijgijzers, zijn ze veel minder geschikt als wandelschoen. Vaak zit er in de schoen een uitneembare isolerende binnenschoen. Het gewicht ligt zo ongeveer tussen 1000 en 1600 gram per schoen, vrij zwaar dus.


advertentie

Bijpassende informatie

Afbeelding bovenzijde: Blowing Rock, Verenigde Staten (A. Knedler, Unsplash)

Gerelateerde berichten