Rosemarijn Höfte – Een westers beschavingsoffensief

Rosemarijn Höfte Een westers beschavingsoffensief recensie en informatie boek over de sporen van het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg. Op 11 juni 2024 verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers het geschiedenisboek over het koloniale en postkoloniale verleden van de stad Tilburg, geschreven door Rosemarijn Höfte. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijfster en over de uitgave.

Rosemarijn Höfte Een westers beschavingsoffensief recensie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Een westers beschavingsoffensief, sporen van het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg, geschreven door Rosemarijn Höfte, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Rosemarijn Höfte Een westers beschavingsoffensief

Een westers beschavingsoffensief

Sporen van het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg

  • Auteur: Rosemarijn Höfte (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Walburg Pers
  • Verschijnt: 11 juni 2024
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 20,00
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst boek over het koloniaal en postkoloniaal verleden van Tilburg

De koloniale geschiedenis van Tilburg verschilt van andere grote Nederlandse steden. De stad heeft geen oude verbinding met de koloniën, zijn koloniale geschiedenis is vooral bijzonder vanwege culturele en religieuze overheersing. Het koloniale systeem is gebaseerd op het bezit van land en mensen, maar het ging ook om de vermeende plicht tot het brengen van ‘beschaving’, en de daarmee verbonden drang tot missie.

Missionarissen uit Tilburg – mannelijk en vrouwelijk – grepen actief in om de levens van lokale bewoners in de koloniën te veranderen naar westerse normen en waarden, om op die manier de orde te vestigen of te handhaven. De koloniale ervaringen van de missionarissen hadden op hun beurt weer grote invloed op de Tilburgse beeldvorming over de koloniën. Dit boek beschrijft ook postkoloniale ervaringen en doorwerkingen van het kolonialisme, gebaseerd op interviews met veertig Tilburgers met een (post)koloniale achtergrond.

Rosemarijn Höfte is gespecialiseerd in Caraïbische geschiedenis. Zij werkt als senior researcher bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en is bijzonder hoogleraar over de geschiedenis van Suriname na 1873 aan de Universiteit van Amsterdam.


NieuwsbriefGratis nieuwsbrief nieuwe boeken en recensies

Elke week de nieuwste boekentips en recensies?
Meld je aan voor de Allesoverboeknenschrijvers nieuwsbrief >

Bijpassende boeken en informatie