Matthijs van Boxsel Het Carnaval van het Zijn recensie en informatie over de inhoud van het Handboek ‘Patafysica. Op 24 september 2024 verschijnt bij Uitgeverij Querido het nieuwste boek van Matthijs van Boxsel en Handboek ‘Patafysica. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de auteur en over de uitgave.
Matthijs van Boxsel Het Carnaval van het Zijn recensie
Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van het boek Het Carnaval van het Zijn, Handboek ‘Patafysica, van de Nederlandse schrijver Matthijs van Boxsel, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.
Waardering voor Encyclopedie van de Domheid
- “Duizelingwekkend is het aantal in deze compilatie beschreven “domdaden”. Naadloos gaan eruditie en ironie in elkaar over.” (NRC Handelsblad)
- “An illustrated hodgepodge of ruminations, anecdotes, aphorisms and esoterica, the book attacks its subject obliquely, spinning a theory of stupidity while cataloging its sightings. Of stupidity’s commentators past and present, Mr. Van Boxsel stands out for his exalted view of the phenomenon.” (The New York Times)
Het Carnaval van het Zijn
Handboek ‘Patafysica
- Auteur: Matthijs van Boxsel (Nederland)
- Soort boek: literaire non-fictie
- Uitgever: Querido
- Verschijnt: 24 september 2024
- Omvang: 512 pagina’s
- Uitgave: gebonden boek
- Prijs: € 29,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het nieuwe boek van Matthijs van Boxel over ‘Patafysica
De oppervlakte van God, de zijwindgevoeligheid van de optelsom en de invloed van vissenstaarten op de golfslag van de zee: de ’Patafysica is een vrolijke wetenschap. Ze heeft het vermogen problemen op te lossen die door niemand als probleem worden ervaren, aldus Rutger Kopland.
In dit duizelingwekkende, volledig in kleur geïllustreerde handboek komt de rijke geschiedenis van de ’Patafysica aan bod, van grondlegger Alfred Jarry (1873-1907) tot de stichting van het Collège de ’Pataphysique in Parijs (1948) en het eerste Nederlandse lid, kunstenaar Jacqueline de Jong. Ook wordt voor het eerst de grote invloed van de ’Patafysica op de avant-garde blootgelegd: nog decennia later echode die door in het futurisme, kubisme, dadaïsme en surrealisme. Matthijs van Boxsel laat daarnaast de verre voorlopers van de ’Patafysica in Nederland zien: van schertsgenootschappen in de Republiek tot aan Multatuli, die gelezen bleek te zijn door Jarry. In een glasheldere stijl en in korte hoofdstukjes worden talrijke vermakelijke anekdotes verteld, worden er verassende verbanden gelegd en worden er (on)bekende denkers en kunstenaars geïntroduceerd.