Ugly Girls Young Adult boek van Lisa Bjärbo Johanna Lindbäcken Sara Ohlsson

Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck en Sara Ohlsson Ugly Girls recensie en informatie over de inhoud van de young adult roman uit Zweden. Op 3 april 2024 verschijnt bij uitgeverij Ploegsma de Nederlandse vertaling van de populaire Zweedse young adult jeugdroman, Ugly Girls. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de boekrecensie van onze redactie, de schrijfsters, de vertaler en over de uitgave.

Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson Ugly Girls recensie van Jolien Dalenberg

Tilde krijgt de schrik van haar leven, als ze ziet dat haar klassenfoto op het Instagram account Ugly Girls  staat. Ok, het was niet haar meest charmante foto, maar lelijk…? Haar klasgenoten moeten er vooral om lachen. Maar het lachen vergaat de meiden op haar school al snel, als de populaire Jasmine óók op het account gepost wordt. Het begint onveilig te voelen. Als je nét verkeerd kijkt, teveel op valt, of de verkeerde kleren aan hebt, kun je zomaar de volgende zijn. Eleni staat bekend als “de professor”. Ze spreekt nauwelijks met haar klasgenoten en is bijzonder slim. Ze is dol op detectives waarbij de slimme hoofdrechercheur uiteindelijk de dader weet te pakken en start een onderzoek naar wie deze foto’s toch maakt. Ze gaat uiteindelijk samen werken met Tilde en Jasmine. Samen proberen ze de beheerder te ontmaskeren.

Ugly girls leest lekker weg. Het plot is wat voorspelbaar, voor mij was de dader al vrij snel duidelijk. Maar omdat je Jasmine, Tilde en Eleni beetje bij beetje leert kennen, was het toch een plezierig boek om te lezen. Het had leuk geweest als de personages zich nog iets meer hadden ontwikkeld, dat had het boek nog net wat meer body gegeven. Maar omdat het prettig leest, de dialogen vlot zijn, en het onderwerp best herkenbaar zijn, weet het toch de aandacht vast te houden. Het is leuk om te lezen hoe de meiden van de school zich verenigen. De dynamiek van een school, waarbij sommigen populair zijn, anderen minder, is iets van alle tijden, waardoor het een leuk boek is voor jong en oud.

Als je zin hebt in een boek dat je ontspannen weg kunt lezen, zit je bij Ugly Girls precies goed. Verwacht geen enorm meeslepend verhaal, waarbij je op het puntje van je stoel zit. De kracht zit hem in de herkenning, en de drie personages van waaruit het verhaal wordt verteld. Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Lisa Bjärbo Johanna Lindbäck en Sara Ohlsson Ugly Girls

Ugly Girls

 • Auteurs: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson (Zweden)
 • Soort boek: Zweedse young adult roman
 • Origineel: Fula tjejer (2020)
 • Nederlandse vertaling: Lammie Post-Oostenbrink
 • Uitgever: Uitgeverij Ploegsma
 • Verschijnt: 3 april 2024
 • Omvang: 229 pagina’s
 • Uitgave: gebonden boek / ebook / luisterboek
 • Prijs: € 16,99 / € 9,99 / € 11,99
 • Waardering boek: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het Zweedse young adult boek Ugly Girls

Als Tilde ontdekt dat haar slechte schoolfoto op een Instagram-account staat dat Ugly Girls heet, schrikt ze enorm. Ze heeft zichzelf nooit als lelijk beschouwd, maar nu ze het vierde meisje van haar school is wier foto is geplaatst, gaat ze aan zichzelf twijfelen.

Hoewel de meeste scholieren er eerst om moeten lachen, duurt het niet lang voordat alle meisjes bang zijn om het volgende slachtoffer te worden.
Tilde, Eleni en Jasmine zitten in dezelfde klas, maar praten nauwelijks met elkaar. Tilde is zeer uitgesproken, Eleni observerend en op zichzelf, en Jasmine populair en snel verveeld. Toch besluiten ze samen te werken. Iemand moet toch die rotzak achter Ugly Girls vinden?

Ugly Girls is het eerste deel van een bestseller-trilogie, geschreven door Zwedens meest prominente YA-auteurs.


NieuwsbriefGratis nieuwsbrief nieuwe boeken en recensies

Elke week de nieuwste boekentips en recensies?
Meld je aan voor de Allesoverboeknenschrijvers nieuwsbrief >

Bijpassende boeken en informatie

Gerelateerde berichten