De stadsbank roman van Klaas Swaak

Klaas Swaak De Stadsbank recensie en informatie over de inhoud van de nieuwe Nederlandse roman over de GKB-affaire in Groningen. Op 6 juni 2024 verschijnt bij Uitgeverij Nobelman de sleutelroman, geschreven door voormalig PvdA raadslid en schrijver Klaas Swaak die trouwens in 1935 is geboren in de Limburgse stad Heerlen. Hier lees je informatie over de inhoud van de roman, de schrijver en over de uitgave.

Klaas Swaak De Stadsbank recensie

Als er in de media een boekbespreking, review of recensie verschijnt van De Stadsbank, de nieuwe roman van Klaas Swaak, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Klaas Swaak De Stadsbank

De Stadsbank

  • Auteur: Klaas Swaak (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse sleutelroman, Groningen roman
  • Uitgever: Uitgeverij Nobelman
  • Verschijnt: 6 juni 2024
  • Omvang: 136 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 21,95
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de roman over de GKB-affaire in de stad Groningen

Een ongekend schandaal treft begin jaren negentig de gemeente Groningen. De directeur van de gemeentelijke Groningse Kredietbank (GKB), opgericht voor schuldhulpverlening, blijkt voor bijna 120 miljoen gulden (ruim 56 miljoen euro) aan discutabele kredieten te hebben verleend aan onder meer recreatieparken, een Duitse melkfabriek en landbouwbedrijven in het voormalige Oost-Duitsland. De strop voor de gemeente zal uiteindelijk 58 miljoen gulden (ruim 26 miljoen euro) bedragen. Onderzoek zal uitwijzen dat de directeur ongehinderd en zonder enige toezicht zijn gang kan gaan.

Het drama treft vooral de Groningse PvdA, die in het Groningse stadhuis al jaren op weinig bescheiden wijze aan de touwtjes trekt. De lokale partijtop zoekt antwoord op de vraag welke politieke consequenties het schandaal moet hebben voor de verantwoordelijke sociaaldemocratische bestuurders, als de omvang van het schandaal steeds duidelijker wordt. De GKB-affaire werkt als een splijtzwam in de PvdA en het college van B en W. Uiteindelijk leidt de kwestie tot het vertrek van twee wethouders van de partij.

Klaas Swaak beschrijft in de sleutelroman de Stadsbank de verwikkelingen binnen de PvdA. Hij was destijds raadslid voor die partij en zou één van de twee opgestapte wethouders opvolgen. De sleutelroman is het ‘bijna ware verhaal’ over het conflict dat de partij trof en de uitkomst.

Mentaliteit, humeur en temperament bepalen naast persoonlijke omstandigheden het gedrag van iedere betrokkene. De Stadsbank is een gegarandeerd waarheidsgetrouwe inkijk in de gebeurtenissen die zich achter de schermen binnen de PvdA voltrokken.

Nawoord

In het nawoord schetst John Geijp, destijds gemeenteraadsverslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden, de politiek-bestuurlijke context waardoor de GKB-affaire de PvdA te meer hard trof.

Bijpassende boeken en informatie

Gerelateerde berichten