Vier de teugels roman van Kathryn Scanlan

Kathryn Scanlan Vier de teugels recensie, review en informatie over de inhoud van de nieuwe Amerikaanse roman. Op 8 november 2024 verschijnt bij uitgeverij Van Oorschot de Nederlandse vertaling van de roman Kick the Latch, de roman van de Amerikaanse schrijfster Kathryn Scanlan. Hier lees je informatie over de inhoud van de roman, de schrijfster en de uitgave. Gelijktijdig met de vertaling verschijnt er ook een Engelse editie van het boek.

Kathryn Scanlan Vier de teugels recensie

 • “Scanlan schrijft op een buitengewone manier over het gewone leven door het radicaal te verdichten, zoals koolstof onder druk wordt omgezet in diamant. De kracht op een enkele hoef bij elke stap in galop omschrijft Sonia als “duizend pond druk die wordt gedragen door dat ene dunne been”. Datzelfde geldt ook bij uitstek voor Scanlans zinnen.” (The New Yorker)
 • “Scanlans harde, grappige, prachtig droevige roman is onvergelijkbaar met alles wat ik dit jaar heb gelezen – en dubbel zo goed.” (The Sunday Times)

Kathryn Scanlan Vier de teugels

Vier de teugels

 • Auteur: Kathryn Scanlan (Verenigde Staten)
 • Soort boek: Amerikaanse roman
 • Origineel: Kick the Latch (2023)
 • Nederlandse vertaling: Nicolette Hoekmeijer
 • Uitgever: Van Oorschot
 • Verschijnt: 8 november 2024
 • Omvang: 192 pagina’s
 • Uitgave: paperback / ebook / luisterboek
 • Prijs: € 22,50 / € 14,99 / € 14,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de roman van Kathryn Scanlan

Kathryn Scanlan laat in Vier de teugels Sonia aan het woord, een paardentrainer. Het is een intiem levensverhaal dat, in betoverende beknopte zinnen, een kijkje geeft in een parallelle wereld die we zelden betreden, die van de paardenraces. Langs de renbaan nippen mannen in peperdure pakken aan hun champagne, maar achter de schermen heersen loodzware arbeidsomstandigheden en een gewelddadige machocultuur. Sonia kent onvoorwaardelijke liefde voor de paarden die zij traint en werkt tegelijk in een wereld die in een paardenlijf slechts economische waarde ziet.

Met verbluffende precisie schetst Scanlan in korte vignetten – met de kracht van dynamiet – welke alledaagse en uitzonderlijke gebeurtenissen een mensenleven vormen. De keuzes die Scanlan daarin maakt, wat ze weglaat en wat ze vertelt, tonen haar weergaloze meesterschap. Het boek kon op overweldigend veel lof rekenen in Engeland en de vs , en is door zowel The New Yorker als The Guardian uitgeroepen tot boek van het jaar.

Kathryn Scanlan (1980) woont in Los Angeles. Haar werk is verschenen in Granta en The Paris Review. Ze studeerde Engels en creative writing aan de Universiteit van Iowa en aan de kunstacademie in Chicago. Haar debuutroman aug 9-fog, een literaire bewerking van een gevonden dagboek, werd in 2019 gepubliceerd. In 2024 won ze de Gordon Burns Prijs met Kick the Latch.


Gratis nieuwsbrief nieuwe boeken en recensiesNieuwsbrief

Elke week de nieuwste boekentips en recensies? Ook van kinderboeken!
Meld je aan voor de Allesoverboekenenschrijvers nieuwsbrief >

Bijpassende boeken

Gerelateerde berichten