Uitzicht op geluk J.J. Voskuil dagboeken 1974-1976

J.J. Voskuil Uitzicht op geluk Dagboeken 1974-1976 recensie en informatie over de inhoud. Op 2 juli 2024 verschijnt bij uitgeverij Van Oorschot een nieuw deel in de reeks dagboeken van de op 1 mei 2008 overleden Nederlandse schrijver J.J. Voskuil. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijver en over de uitgave.

J.J. Voskuil Uitzicht op geluk Dagboeken 1974-1976 recensie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Uitzicht op geluk, Dagboeken 1974-1976, geschreven door de Nederlandse schrijver J.J. Voskuil, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

J.J. Voskuil Uitzicht op geluk Dagboeken 1974-1976

Uitzicht op geluk

Dagboeken 1974-1976

  • Auteur: J.J. Voskuil (Nederland)
  • Soort boek: dagboek
  • Uitgever: Van Oorschot
  • Verschijnt: 2 juli 2024
  • Omvang: 832 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 39,95
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de dagboeken 1974-1976 van J.J. Voskuil

In Uitzicht op geluk biedt J.J. Voskuil een onbekende kant van zichzelf. Centraal in het boek staat de verhouding tot zijn naaste familie, als zijn vader stervende is en het huwelijk van zijn jongste broer op klappen staat. Waar in zijn andere boeken zijn familie grotendeels buiten beeld blijft, zoomt Voskuil hier genadeloos in op zijn vader, broers en schoonzusters in verhouding tot hem en Lousje. Met grote precisie portretteert hij een familie die de centrifugale krachten niet meer de baas is. Daardoor krijgt het boek bij vlagen trekken van een dynastiek epos waarin de tragiek voortdurend om de hoek wacht. Het doet daardoor denken aan Buddenbrooks van Thomas Mann.

Daar doorheen spelen de verlammende beroerte die Piet Meertens treft en vertrouwde thema’s zoals Voskuils onmacht bij het leed van anderen, de dagenlange conflicten met Lousje, de verpieterende vriendschappen, de Bureau-ergernissen en zijn onvrede over de ontoereikendheid van zijn schrijven. Van de weeromstuit hunkert hij naar een overzichtelijk burgermansbestaan zonder verandering, een leven alleen waarin hij met rust wordt gelaten. Maar met zijn karakter en met Lousje aan zijn zijde zit dat er niet in. Uitgebreid beschrijft Voskuil hoe hij zich in de wc aan de stortbak gaat ophangen, een plan waar hij op het laatst om praktische redenen van afziet.

Toch zijn er voor hem momenten van voldoening en van, wat hij noemt, uitzicht op geluk, meestal onverwacht en in kleine dingen. Vooral tijdens de lange fietstochten en wandelingen door het Nederland van midden jaren zeventig herademt hij, de geregistreerde natuurvernietiging ten spijt.


NieuwsbriefGratis nieuwsbrief nieuwe boeken en recensies

Elke week de nieuwste boekentips en recensies? Ook van kinderboeken!
Meld je aan voor de Allesoverboekenenschrijvers nieuwsbrief >

Bijpassende boeken en informatie

Gerelateerde berichten