Zeeuws Vlaanderen Tips Bezienswaardigheden

Zeeuws-Vlaanderen tips bezienswaardigheden. Wat is er voor moois te zien in Zeeuws-Vlaanderen? Welke bezienswaardigheden zijn een bezoek meer dan waard? Uitgebreide informatie en tips voor een verblijf in het uiterste zuidwesten van Nederland.

Zeeuws-Vlaanderen tips bezienswaardigheden

Zeeuws-Vlaanderen is het meest zuidelijk gelegen deel van de provincie Zeeland. Alhoewel het geen eiland is, grenst Zeeuws-Vlaanderen nergens aan een ander Nederlands vasteland. In het zuiden en oosten liggen de Belgische provincies West- en Oost-Vlaanderen. En in het noorden ligt de Westerschelde en in het oosten de Noordzee. Sinds 14 maart 2003 is er wel een rechtstreekse verbinding tussen Zuid-Beveland in Zeeland en Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen via de Westerscheldetunnel. Dit deel van Zeeland is natuurlijk een populaire bestemming voor een strandvakantie. Maar bovendien is er in de dorpen en op andere plekken zoals aan de Westerschelde interessants te vinden. Op deze pagina zijn tips en bezienswaardigheden in Zeeuws-Vlaanderen opgenomen.

Informatie over Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is het meest Vlaamse stukje Nederland te noemen. Niet vreemd gezien de ligging als een soort van enclave omgeven door België en de zee. Vooral het gedeelte dat aan de Noordzee ligt is populair als vakantiebestemming met de het mooie stranden bij Cadzand, Groede en Nieuwesluis. Hier liggen ook een aantal populaire campings en vakantieparken. Het totale landoppervlak van Zeeuws-Vlaanderen beslaat 875,80 km². De belangrijkste dorpen en steden zijn Breskens, Cadzand, Hulst, Sluis en Terneuzen. In het totaal heeft de regio in 2021 een bevolking iets meer dan 100.000 inwoners.

Bereikbaarheid en Openbaar Vervoer

Natuurlijk is het gebied bereikbaar per auto via de Westerscheldetunnel, provinciale weg N62, De tunnel verbindt Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland met Terneuzen op Zeeuws-Vlaanderen. Als je met het openbaar vervoer komt ben je afhankelijk van busverbindingen. Er is namelijk geen spoorverbinding.

Tips Bezienswaardigheden in Zeeuws-Vlaanderen

De populairste attractie van Zeeuws-Vlaanderen zijn zonder twijfel het strand aan de Noordzee tussen Cadzand en Breskens. Hier concentreert zich ook de toeristische activiteit. De rest van Zeeuws-Vlaanderen heeft over het algemeen een zeer rustig en landelijk karakter met uitzondering van een aantal industriële gebieden rond Terneuzen en Sas van Gent. Je kunt meer informatie en foto’s vinden van de stadjes, dorpen, bijzondere buurtschappen, natuurgebieden en andere bezienswaardigheden in Zeeuws-Vlaanderen via onderstaande interactieve kaart.

Gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen

Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2003 kent het gebied drie gemeentes. De gemeente Hulst beslaat het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen, de gemeente Sluis het westelijk deel en de gemeente Terneuzen bevindt zich in het midden van het gebied.

  • Gemeente Hulst – 27.554 inwoners (2021)
  • Gemeente Sluis – 23.237 inwoners (2021)
  • Gemeente Terneuzen – 54.467 inwoners (2021)

Stadjes en Dorpen

Cadzand is de populairste badplaats van Zeeuws-Vlaanderen en eigenlijk helemaal bedoeld voor toeristen. Sluis, Hulst en en Hulst zijn mooie vestingstadjes die een bezoek meer dan waard zijn. Sluis en Hulst zijn ook populair bij het winkelende publiek. Het dorpje Philippine, alhoewel niet gelegen aan zee, is bekend als mosselstadje. In Breskens vind je de bijzondere zwart-witte vuurtoren, gelegen aan het strand. Terneuzen is met zo’n 25.000 inwoners de grootste plaats van Zeeuws-Vlaanderen.

Natuurgebieden

Voor de natuurliefhebber is een bezoek aan het Zwin, een duin- en schorrengebied in het uiterste westen van Zeeuws-Vlaanderen op de grens met België, een bezoek meer dan waard. In het uiterste oosten ligt Verdronken Land van Saeftinghe een bijzonder schorrengebied in het uiterste oosten van Zeeuws-Vlaanderen.


Zeeuws-Vlaanderen kaarten en reisgidsen

ANWB Fietsknooppuntenkaart 26 – Zeeuws-Vlaanderen

  • Soort: fietskaart Zeeuws-Vlaanderen
  • ANWB Fietskaart Zeeuws-Vlaanderen Fietsknooppuntenkaart 26Uitgever: ANWB
  • Schaal: 1 : 100.000
  • Informatie kaart: Stippel je eigen fietsroute door Zeeuws-Vlaanderen uit met de ANWB fietsknooppuntenkaart. Geniet van het Nederlandse landschap en plan een route door onze Nationale Parken, fiets langs water en over dijken, door polders en weidelandschappen en pauzeer onderweg op een gezellig terras.
    Met de vernieuwde knooppuntenkaart kies je je eigen fietsroute. De kaart bevat alle LF-routes (Landelijke Fietsroutes), toeristische informatie, musea, horeca en een duidelijke legenda…lees verder >

(advertentie)

Bijpassende tips en informatie

Gerelateerde berichten