Soorten Campers Verschillen Voordelen en Nadelen Campermodellen

Soorten Campers Verschillen Voordelen en Nadelen Campermodellen. Welke soorten campers zijn er? Wat zijn de verschillen tussen de campers? Hoe is de camper opgebouwd en wat zijn de voordelen en nadelen van de campermodellen?

Soorten Campers Verschillen Voordelen en Nadelen Campermodellen

De camper is in de afgelopen jaren een zeer populair vervoermiddel geworden om vakantie in de houden. Over het algemeen is er gemakkelijker mee te rijden dan met een auto met caravan. Bovendien zijn er steeds meer verschillende soorten campers op de markt. Bovendien kun je steeds meer campermodellen, van klein tot groot kopen of huren. Op deze pagina kun je informatie vinden over de verschillen voordelen en nadelen van de verschillende soorten campers.

Waar moet je aan denken als je een camper gaat huren of kopen?

Goed om te weten is dat je over het algemeen een camper mag besturen als je de beschikking hebt over een rijbewijs B. Het kan echter wel zo zijn als je op vakantie wilt met een groot formaat camper, je soms de beschikking moet hebben over een andere rijbewijs omdat het gewicht van het voertuig te hoog is. Bovendien kan het aantal passagiers dat je mee wilt nemen ook invloed heeft op het soort rijbewijs.

Huren van een camper prijsvergelijker

Aangezien de prijzen voor het huren van een camper nogal kunnen verschillen tussen de verhuurders is het handig om deze te kunnen vergelijken. Gelukkig kun een goed idee krijgen van de prijs voor het huren van een camper op internet. Je kunt op deze website ook een overzicht van camperverhuur bedrijven vinden.


Campermodellen overzicht soorten campers

Meestal onderscheidt men vier soorten campers. Toch is dit niet helemaal juist omdat je met een beetje goede wil nog vier extra campermodellen kunt huren of kopen. Hieronder kun je over de verschillende modellen campers informatie vinden.

Soorten Campers Alkoof CamperAlkoof camper

De alkoof camper doordat dit model slaapgelegenheid bovenop de bestuurderscabine. Voordeel hiervan is dat je een extra slaapplek hebt zonder die geen ruimte kost. Heb je geen extra slaapplek nodig kun je deze ruimte gebruiken als opbergruimte. Klein nadeel is wel dat dit type camper wel iets meer brandstof verbruikt dan een buscamper of integraal camper.

Soorten Campers BuscamperBuscamper

Dit model campers is relatief goedkoop. De buscamper is gebaseerd op basis van een gewone bestelbus. Vaak is het wel zo dat er meer staruimte gemaakt kan worden doordat er een gedeelte van het dak omhoog geduwd kan worden. Naast de relatief lage prijs biedt dit model nog een aantal andere voordelen. Je kun deze camper relatief gemakkelijk besturen en het brandstofverbruik is meestal lager dan van de andere soorten campers. Een klein nadeel is dat de buscamper over het algemeen de minste binnenruimte biedt. Sommige hobbyisten hebben trouwens zelf een bestelbus omgebouwd tot een buscamper.

Soorten Campers Landrover Expeditie CamperExpeditie camper / Fourwheel drive camper

Dit type camper is bedoeld om ook op moeilijk terrein te kunnen gebruiken. Over het algemeen hebben expeditie campers een vierwielaandrijving en staan ze hoger op hun wielen dan een gewone camper. Zo kun je met dit campermodel ook op moeilijk begaanbare wegen rijden. Vaak zijn het op maat gemaakte uitvoeringen, gebouwd op het onderstel van een terreinwagen of een kleine vrachtwagen.

Soorten Campers Half Integraal CamperHalf-integraal camper

Dit model is een soort van mengvorm van de alkoof camper en de integraal camper. Nog wel is er een aparte bestuurderscabine. Maar deze is op een wat meer gestroomlijnde wijze met de rest van de camper tot één geheel gemaakt. Dit maakt deze camper over het algemeen goedkoper in aanschaf dan de integraal camper en gestroomlijnder dan de alkoof camper. Bovendien verbruikt dit model over het algemeen wat minder brandstof. Ook zijn er wat smaller modellen verkrijgbaar waarmee je gemakkelijker over kleine wegen binnendoor kunt rijden.


advertentie

Soorten Campers Integraal CamperIntegraal camper

Een intergraal camper is volledige gebouwd als camper. Het bestuurdersgedeelte vormt één geheel met het woongedeelte. Alle ruimte van dit soort campers wordt optimaal gebruikt. De intergraal camper wordt door veel camperliefhebbers gezien als het mooiste en meest geliefde model. Nadeel is wel dat het over het algemeen ook de duurste uitvoering is.

Oplegger camper

Zoals de naam al aangeeft is dit een type camper dat zich tussen een gewone camper en een auto met caravan bevindt. Het campergedeelte is uitgevoerd als een oplegger die door een pickup of kleine vrachtwagen getrokken kan worden. Voordeel hiervan is dat je de camper op een camping of andere mooie plek kun laten staan terwijl en er met de pickup op uit trekt. Nadeel van dit model is dat er vaak een groter rijbewijs voor nodig hebt. Bovendien vergt een aanschaf een vrij hoge investering en moet je ermee leren rijden. Dit soort camper heeft ook wel de naam vijfde wiel naar de Engelse aanduiding fifth wheel.

Pickup camper met afneembare unit

Het grootste nadeel van een camper is dat je altijd je hele hebben en houden moet meenemen als je op pad wilt, ook als je een mooie plek hebt gevonden waar je een paar dagen wilt blijven. Bij een pickup met afneembare camper unit is dit niet get geval. Het woongedeelte kan van de pickup afgeschoven worden en zo blijven staan op een camping of andere plek terwijl je met de pickup op pad gaat.

Soorten Campers Verschillen Volkswagen Retro CamperRetro camper

Voor de romantici onder ons is er tegenwoordig ook de retro camper. Inderdaad een op een ouder model, vaak een volkswagen, gebaseerde camper. Soms is er zelfs sprake van een echter oldtimer die door een hobbyist of bedrijf is opgeknapt.


Bijpassende Tips en Advies


Foto informatie
Foto bovenzijde: R. Hayman (Unsplash)
Andere foto’s: huren.nl

Gerelateerde berichten