Reggie Baay De contractarbeiders van Deli recensie en informatie over de inhoud van het boek over een geschiedenis van onvrije arbeid, onrecht en verzet in Nederlands-Indië. Op 18 maart 2024 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact het nieuwe boek over uitbuiting en Nederlands kolonialisme in Indonesië, geschreven door Reggie Baay. Hier leest je informatie over de inhoud van het boek, de schrijver en over de uitgave. Bovendien kun je de recensie van het boek door onze redactie op deze pagina vinden.

Reggie Baay De contractarbeiders van Deli recensie

Langzamerhand wordt overduidelijk dat in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog, uitbuiting van arbeidskrachten op plantages veel meer regelmaat dan uitzondering was. In zijn nieuwe boek laat Reggie Baay op overtuigende wijze zien lijfeigenschap nadat de slavernij officieel ook in Indonesië was afgeschaft feitelijk nauwelijks zorgde voor verbetering van de leef- en werkomstandigheden van de plantagewerkers.

In het bijzonder vrouwen hadden het zeer zwaar te verduren en gingen gebukt onder uitbuiting, nauwelijks voldoende inkomen om te eten en seksuele uitbuiting en misbruik. En dit alles werd door de koloniale regering in Nederlands-Indië niet alleen oogluikend toegestaan maar zelf door allerlei onderdrukkende koloniale wetgeving gestimuleerd. Ook de regering in Den Haag deed zo goed als niets om de situatie te verbeteren. Alleen de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende onafhankelijkheid van Indonesië doorbrak dit gruwelijke systeem.

Ook in zijn nieuwste boek weet Reggie Baay op overtuigende wijze de gruwelijkheden van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië aan de kaak te stellen. Het is een zeer pijnlijk deel van de Nederlandse geschiedenis waarvoor gelukkig inmiddels steeds meer aandacht is en de boeken van Reggie Baay hebben hieraan zeker bijgedragen.  Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Reggie Baay De contractarbeiders van Deli recensie

De contractarbeiders van Deli

Een geschiedenis van onvrije arbeid, onrecht en verzet in Nederlands-Indië

  • Auteur: Reggie Baay (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschijnt: 18 maart 2024
  • Omvang: 256 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook / luisterboek
  • Prijs: € 22,99 / € 14,99 € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het boek over onvrije arbeid in Nederlands-Indië

De slavernij bleef in Nederlands-Indië ook na de officiële afschaffing voortbestaan. Reggie Baay vertelt een vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Deli, tweede helft negentiende eeuw. De slavernij is officieel afgeschaft, maar in deze provincie op Oost-Sumatra ontstaat een nieuwe vorm van uitbuiting. Koloniaal geleide plantages rekruteren op grote schaal en op slinkse wijze zogeheten ‘contractarbeiders’ – ‘koelies’ in de volksmond. Formeel tekenden deze werknemers vrijwillig, maar in de praktijk waren ze volledig overgeleverd aan hun koloniale, witte, werkgevers. Waar de slavernij in de rest van de wereld op z’n retour was, bleef dit wrede Nederlandse systeem van lijfeigenschap tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik. Reggie Baay vertelt de nagenoeg onbekende geschiedenis van dit schrikbewind in met name de jaren 1920-1942. Aan de hand van koloniale en Indonesische bronnen geeft hij niet alleen een gezicht aan het grootschalig bedrog en de barbaarse mishandelingen, ook laat hij zien hoe de plantages haarden werden van verzet en een nieuw bewustzijn – en de rol die die speelden bij de aanloop naar de Indonesische onafhankelijkheid.

Bijpassende boeken en informatie

Gerelateerde berichten