Oudewater Tips en Bezienswaardigheden

Oudewater Tips en Bezienswaardigheden. Wat is er voor moois te zien in de stad Oudewater? Welke bezienswaardigheden zijn een bezoek meer dan waard? Uitgebreide informatie en tips voor een dagje uit of een verblijf in deze mooie stad in het zuidwesten van de provincie Utrecht.

Oudewater Tips en Bezienswaardigheden

Oudewater is een kleine stad die net in de provincie Utrecht ligt, tegen de grens met Zuid-Holland in het Groene Hart. De gemeente Oudewater kent zo’n kleine 10.000 inwoners waarvan ongeveer driekwart binnen de stad Oudewater woont. Tot de gemeente Oudewater behoren ook de kernen Hoenkoop, Snelrewaard en Willeskop. Pas sinds 1970 behoort Oudewater tot de provincie Utrecht. Hiervoor behoorde het tot Zuid-Holland. Oudewater maakt deel uit van de landstreek het Groene Hart.

Geschiedenis van Oudewater

Op de plek waar nu het stadje Oudewater ligt, werd rond het jaar 1100 een kleine nederzetting gesticht op een plek waar het riviertje de Lange Linschoten met de Hollandsche IJssel samenvloeit. Waar de naam Oudewater precies vandaan komt, is niet duidelijk. Doordat de plek waar Oudewater werd gesticht, lag op de grens tussen het graafschap Holland en Sticht, kreeg het snel de status van grensvesting. Dit leidde ertoe dat de Bisschop van Utrecht in circa 1265 stadsrechten gaf aan Oudewater. Tot 1280 behoorde Oudewater aan het Sticht (Utrecht). Vanaf dat jaar werd Oudewater deel van het Graafschap Holland en later de provincie Zuid-Holland. Na een herindeling en een grensverlegging in 1970 kwam Oudewater weer terug bij de provincie Utrecht.


advertentie

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Oudewater?

Het oude centrum van Oudewater is goed bewaard gebleven en om die reden tot beschermd stadsgezicht verklaard. De mooie grachtjes, bruggen en oude panden maken een bezoek aan Oudewater meer dan waard. In het stadjes zijn ruim 125 rijksmonumenten en zo’n 95 gemeentelijke monumenten te vinden.

Oudewater HeksenwaagHeksenwaag van Oudewater

Adres Heksenwaag: Leeuweringerstraat 2, 3421 AC Oudewater

Oorspronkelijk is de Waag van Oudewater in 1482 gebouwd om goederen te wegen. Maar in 1545 werd de Waag in Oudewater door Keizer Karel V uitgeroepen tot de enige plek in Europa waar op een eerlijk manier gewogen kon worden of iemand heks was of niet. Van dit privilege is trouwens nauwelijks gebruik gemaakt. Tegenwoordig is de Heksenwaag een museum.

Stadhuis van Oudewater

Adres Stadhuis: Visbrug 1, 3421 AH, Oudewater

Het stadhuis van Oudewater is gebouwd in 1588. Tegenwoordige is het niet meer in functie als stadhuis maar je kunt er nog wel trouwen. Op het dak bevindt zich een koepel met klok. Deze stamt uit 1699 en is gemaakt door Pierre Hemony. Het stadhuis van Oudewater is een rijksmonument.

Stadstoren

Adres: Noorder Kerkstraat 1, 3421 AX, Oudewater

De Stadstoren van Oudewater is het oudste, nog bestaande, bouwwerk van de stad. Omstreeks 1300 gebouwd als onderdeel van een vestingwerk. Dat verklaart ook de dikke muren van de toren. Heel bijzonder is het zadeldak op de toren, wat je verder alleen in Friesland ziet. De stadstoren behoort bij de Grote of Sint-Michaëlskerk waar hij haaks op staat. In de toren bevindt zich een carillon van na de Tweede Wereldoorlog dat een ouder carillon heeft vervangen

Beeld van Swiebertje in OudewaterBeeld van Swiebertje

Adres: Visbrug, Oudewater

Voor de populaire NCRV TV-serie Swiebertje uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werden veel buitenopnames gemaakt in Oudewater en omgeving. Als herinnering hieraan werd in 2003 dit borstbeeld van Swiebertje geplaatst. De acteur die deze legendarische tv-figuur speelde, Joop Doderer, onthulde het. Het beeld is gemaakt door beeldhouwer Cees Vrisekoop. Het oorspronkelijk beeld was trouwens niet bestand tegen de weersinvloeden en is vervangen door een exemplaar van brons.

Touwmuseum De Baanschuur

Adres: Reijersteeg 4, 3421 SZ Oudewater
Telefoonnummer: 0348-567832

Oudewater is van oudsher een belangrijke plek in de touwproductie. Touwfabriek G. van der Lee, opgericht in 1545 was tot 2013, toen het werd verkocht, het oudste familiebedrijf van Nederland. In Touwmuseum de Baanschuur kun je kennismaken met touwproductie en de geschiedenis van het maken van touw in Oudewater.


Feesten en Evenementen in Oudewater

Welke bijzondere feesten en evenementen kun je bezoeken in de stad Oudewater en wanneer vinden deze plaats?

Heksenfestijn van Oudewater

Wanneer: laatste weekeinden van juni op vrijdag en zaterdag

In het laatste weekeinde van juni, op vrijdag en zaterdag vindt in Oudewater het jaarlijkse Heksenfestijn plaats. Het stadje staat dan in het teken van de heksen en de heksenwaag. Op vrijdag en zaterdag is het dan feest in het oude centrum met muziek en optredens van artiesten, goochelaars en niet te vergeten een groot aantal heksen. Ook maakt een grote braderie deel uit van het Heksenfestijn.


Bereikbaarheid van Oudewater en Openbaar Vervoer

Oudewater ligt aan de provinciale weg N228 tussen Gouda en Montfoort. Per openbaar vervoer is Oudewater bereikbaar met buslijnen vanuit Gouda, Utrecht en Woerden. Oudewater heeft geen station. De bussen stoppen bij een aantal haltes aan de provinciale weg N228 en de J.J. Vierbergenweg.


Bijpassende Tips en Informatie

Foto’s: Allesovervrijetijd©

Gerelateerde berichten