De Watersnoodramp van 1570 ooggetuigenverslag van Jan Fruytiers

Lenny Veltman De Watersnoodramp van 1570 een ooggetuigenverslag van Jan Fruytiers recensie en informatie over de inhoud van het boek. Op 28 mei 2024 verschijnt bij uitgeverij Amsterdam University Press het boek met ooggetuigenverslag van Jan Fruyters van de Watersnoodramp van 1570 in de editie van Lenny Veltman. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijver, de samensteller en over de uitgave.

Lenny Veltman De Watersnoodramp van 1570 recensie

Als er in de media een boekbespreking, review of recensie verschijnt van het boek over de Watersnoodramp van 1570, Een ooggetuigenverslag van Jan Fruytiers, geschreven door Lenny Veltkamp, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Lenny Veltman De Watersnoodramp van 1570

De Watersnoodramp van 1570

Een ooggetuigenverslag van Jan Fruytiers

  • Auteur: Lenny Veltman (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Verschijnt: 28 mei 2024
  • Omvang: 256 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 29,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over de Watersnoodramp van 1570

In 1570 richtte de Allerheiligenvloed in het noorden van Europa enorme schade aan. Veel gebieden langs de Noordzeekust en de grote rivieren veranderden in één grote kolkende watermassa.

Van deze vrijwel vergeten watersnoodramp is een ooggetuigenverslag bewaard gebleven van rederijker, schrijver, componist en vertaler Jan Fruytiers (ca. 1525-ca. 1579), vooral bekend van zijn verslag over het Beleg van Leiden. De tekst over de Allerheiligenvloed bevat zowel de ervaringen van Fruytiers zelf als die van lotgenoten. Zijn verbijstering over de omvang van de ramp en de totale ontreddering die hij waarnam, zijn voelbaar aanwezig. Naast feitelijke informatie over de Allerheiligenvloed biedt de tekst ook kennis over geografie, kosmologie, de Bijbel en waterbeheer.

Lenny Veltman presenteert een kritische teksteditie en een hertaling in modern Nederlands met annotaties. In haar inleiding gaat zij in op de figuur Fruytiers, zijn bronnen en de sociale en cultuurhistorische context. Deze integrale benadering leidt tot een herwaardering van de tekst én Jan Fruytiers.

Bijpassende boeken

Gerelateerde berichten