Je kind voorbereiden voor een huttentocht in de bergen

Een beetje bergwandelaar met kinderen kan niet wachten tot het zover is. Het moment dat die kleine banjers de leeftijd bereiken om mee te gaan op huttentocht door de bergen. Maar hoe pak je dat aan? Je wilt ze een onvergetelijke ervaring meegeven die naar meer smaakt. En niet het type ervaring waarvan ze zeggen dit was eens maar nooit weer. In deze korte blog geven wij jou een paar handige tips om je kinderen goed voorbereid mee te nemen op huttentocht.

Rustig opbouwen

Natuurlijk begin je niet direct met een slopende wandeling in de Ardennen. Het is dan ook weer niet nodig om een saai blokje om het huis te doen van een uur lang. Goed voor de conditie misschien, maar zo maak je ze nog niet warm voor een trektocht door de bergen. Gelukkig hoef je daarvoor ook niet helemaal naar de Ardennen toe. Nederland biedt zelf genoeg mooie plekjes om kinderen klaar te stomen als bergwandelaar in spe. 

Rustig opbouwen, maar wel in bergsferen

Toegegeven, die paar heuvels die wij in Nederland hebben mogen eigenlijk niet de naam berg dragen. En laat juist dat ze nou zo ideaal maken voor de jonge onervaren bergwandelaar. Overijssel heeft een paar prachtige plekken om de jonge benen eens goed te laten wennen aan het maken van opwaartse kilometers. Wat centraler in Nederland heb je de Posbank vlakbij Arnhem. En last but not least heeft natuurlijk Limburg fantastische gebieden voor de generale repetitie à la huttentocht Dolomieten.

Mooie oefenplekken in Nederland uitgelicht 

We noemden net al Overijssel als provincie waar je met je kind uitstekend kan oefenen voor een echte bergwandeling. Bij het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kun je de Holterberg beklimmen. Een mooi gebied met veel heide en bossen waar zich ook de indrukwekkende begraafplaats voor gesneuvelde Canadese soldaten uit de Tweede Wereldoorlog bevindt. 

De Posbank in Rheden bij Arnhem ligt mooi centraal in Nederland. Evenals de Holterberg loop je hier ook veel door heidegebied. Bij de Posbank kun je goed oefenen met klimmen. Als je in Rheden parkeert bij het bezoekerscentrum de Veluwezoom, loop je vandaar eerst een relaxte wandeling richting de schaapskooi. Van daaruit gaat het hellingspercentage flink omhoog. Ideaal voor kinderen om te voelen hoe het is om te klimmen. 

Als ze de smaak echt te pakken hebben, kun je voor de zekerheid nog één keer oefenen in Limburg. Over smaak valt te twisten, maar zijn wij Nederlandse bergwandelaars het er niet unaniem over eens dat het Limburgse heuvellandschap het mooiste is van heel Nederland? Eén ding is wel zeker, in Vijlen staat de enige berghut van Nederland, Het Hijgend Hert. Ideaal om te oefenen met een dagtocht. Is die kleine klaar voor het echte werk? Kijk dan eens op de website van SNP Natuurreizen. Zij zijn gespecialiseerd in het organiseren van huttentochten voor kinderen door heel Europa.

Bijpassende informatie

Afbeelding bovenzijde: T. Syrikova (Pexels)

Gerelateerde berichten