Marion Bloem – Meisjes uit het dorp

Marion Bloem Meisjes uit het dorp recensie en informatie over de inhoud van de nieuwe Nederlandse roman. Op 12 januari 2023 verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers de nieuwe roman van de Nederlandse schrijfster Tessa de Loo.

Marion Bloem Meisjes uit het dorp recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman Meisjes uit het dorp. Het boek is geschreven door Marion Bloem. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe roman van de Nederlandse schrijfster Marion Bloem.

Recensie van Monique van der Hoeven

Meisjes uit het dorp is de nieuwste roman van Marion Bloem. Het is het derde deel van een serie van 3 romans over opgroeien als Indisch meisje in Nederland (de andere twee romans zijn Geen gewoon Indisch meisje en Een meisje van honderd). De roman zijn deels autobiografisch. Het werk van Marion Bloem werd in 2022 bekroond met de Constantijn Huygens prijs.

De hoofdpersoon van Meisjes uit het dorp is Ramona. Ze kijkt als 70-jarige (en inmiddels oma) terug op haar leven en vooral de tijd dat ze in Het Dorp leefde. Het Dorp is een dorp vlakbij de vliegbasis waar Ramona’s vader werkt als militair bij de luchtmacht. Ramona’s ouders kwamen in 1950 vanuit Indonesië naar Nederland in de hoop hier een beter leven op te kunnen bouwen.

Ramona groeit op in het Dorp en gaat er naar school. Daar waar haar zus Ursula (Zus) gemakkelijk vrienden maakt en veel uit gaat, zit Ramona liever in het bos te schrijven. Ramona wil graag schrijfster worden en als volwassene is ze dat ook. Ze heeft vriendjes en ontdekt verliefheid, tot ze uiteindelijk met Moos het Dorp verlaat. Marion Bloem noemt in het boek geen echte plaatsnamen, vanuit Het Dorp worden omringende plaatsen als Zoys of Villawijk genoemd.

Het thema vriendschap loopt als een rode draad door het boek heen. Ramona vraagt haar kleindochter hoe zij de vrienden die ze via Social Media heeft ziet. En ze realiseert zicht dat zij zelf eigenlijk geen levenslange vriendinnen heeft, maar telkens vriendinnen voor een aantal jaren in haar leven. De relatie met Zus is ook een rode draad – de twee hebben een leven lang veel gedeeld en toch juist ook weer helemaal niet. Voorin het boek staan de regels: “Ze wist niet echt wat vriendschap was, al had ze de term “beste vriendin” vaak in de mond genomen. Haar pen was echter altijd haar trouwe vriendin geweest”. Ook Ramona’s ouders hebben speciale definities voor “vriendschap” – veel mensen die ze heel goed kenden bleven altijd kennissen.

Hoewel het verhaal heel vlot leest en ook boeit, zweeft er voortdurend een soort donkere sluier over de herinneringen van Ramona heen. Er zijn veel nare dingen gebeurd met mensen die ze kende – ze benoemt bijvoorbeeld het aantal zelfmoorden – en Ramona lijkt zich veel eigenlijk liever niet te willen herinneren.

Een prachtig boek, met heel veel thema’s en kanten – herkenbaar soms en toch ook weer helemaal niet, omdat de culturele verschillen en Ramona’s afkomst een grote impact hebben.  Mooi en kleurrijk vormgegeven overigens, met tekeningen die zo uit Ramona’s dagboek lijken te komen. Gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).


Marion Bloem Meisjes uit het dorp Recensie

Meisjes uit het dorp

  • Schrijfster: Marion Bloem (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse roman
  • Uitgever: De Arbeiderspers
  • Verschijnt: 12 januari 2023
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Prijs: € 26,99 / € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van de nieuwe roman van Marion Bloem

Ramona, dochter van een luchtmachtmilitair, blikt als zeventigjarige vrouw terug op haar jeugd in het kleine dorp naast een militaire vliegbasis. Haar ouders vluchtten rond 1950 uit Indonesië naar Nederland, voor een betere toekomst.

Ramona’s oudere zus wist zich voortdurend te omringen met vriendinnen, zelf had ze pen en papier als toevlucht. Ze schrijft over zusjesliefde en meisjesvriendschap in de tijd waarin een tv bijzonder was, ze naar de enige telefooncel in het dorp moest lopen om te bellen en de anticonceptiepil nog niet beschikbaar was, maar flowerpower al wel geproefd. Een periode waarin haar ouders zich soms afvroegen of de vlucht naar Nederland wel de juiste was geweest.

Bijpassende boeken en informatie