Arjo Vanderjagt – Ik, Piccardt!

Arjo Vanderjagt Ik, Piccardt recensie en informatie over de inhoud van de historische roman over een Franse Ommelander 1636-1712. Op 5 april 2023 verschijnt bij uitgeverij Nobelman de roman van de emeritus hoogleraar ideeëngeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijver Arjo Vanderjagt.

Arjo Vanderjagt Ik, Piccardt recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman Ik, Piccardt! Een Franse Ommelander 1636-1712. Het boek is geschreven door Laura van der Haar. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de roman van de Nederlandse schrijver Arjo Vanderjagt.

Arjo Vanderjagt Ik, Piccardt recensie

Ik, Piccardt!

Een Franse Ommelander 1636-1712

  • Schrijver: Arjo Vanderjagt (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse historische roman
  • Uitgever: Uitgeverij Nobelman
  • Verschijnt: 5 april 2023
  • Omvang: 386 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 29,95
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de roman van Arjo Vanderjagt

Henric Piccardt was syndicus van de Ommelanden, heer van de Fraeylemaborg te Slochteren. Hij liet in zijn woonplaats Harkstede de ‘Hoge Kerk’ bouwen en bestelde bij de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger twee orgels die – gerestaureerd – nog steeds in het kerkje bespeeld worden.

Ik, Piccardt! Een Franse Ommelander is een historische roman in briefvorm over Henric Piccardt (1636-1712), syndicus van de Ommelanden, heer van de Fraeylemaborg (Slochteren). Het leven van de historische Piccardt was avontuurlijk. Hij studeerde rechten in Groningen, Franeker en Orléans.

Vervreemd van zijn familie verdiende hij op een goed moment de kost door verkleed als vagant te musiceren op de Pont Neuf te Parijs. Hij maakte zich verdienstelijk aan het hof van Lodewijk XIV en werd benoemd tot kamerheer. In 1663 publiceerde Piccardt te Parijs een bundel Franse gedichten, opgedragen aan een adellijke vriendin. Uit heimwee keerde Piccardt in het Rampjaar1672 terug naar Groningen waar hij prompt na Groningens Ontzet gearresteerd werd op verdenking van spionage voor Frankrijk. Hij kwam vrij op voorspraak van zijn vriend stadhouder Willem III, en werd in 1674 benoemd tot syndicus – zoveel als landsadvocaat – van de Ommelanden. Piccardt trouwde in 1680 Anna Elisabeth Rengers (1657-1704) van de Fraeylemaborg. Zij renoveerden de borg en lieten het park aanleggen in de stijl van de Franse barok. Hij bouwde ook de ‘Hoge Kerk’ van Harkstede en bestelde bij Arp Schnitger twee orgels. Als syndicus speelde Piccardt een belangrijke rol bij de integratie van Stad en Ommelanden in de Nederlandse Republiek.

Arjo Vanderjagt (1948) is emeritus hoogleraar ideeëngeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde filosofie en geschiedenis en promoveerde in 1981 in Groningen op een studie over sociaal-politieke opvattingen van het vijftiende-eeuws Bourgondische hof. Hij publiceerde studies over Bourgondië en een drietal vertalingen in het Nederlands van werken van Anselmus van Canterbury (1033-1109), met commentaar. Samen met anderen redigeerde hij essaybundels over het Noordelijk Humanisme. Hij is de grondlegger van Brill’s Studies in Intellectual History.

Bijpassende boeken en informatie